Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inga målnivåer för diabetesvården

Publicerad: 20 februari 2014, 08:04

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Socialstyrelsen nobbar regeringen och lämnar inte över något förslag till målnivåer inom diabetesvården i dag, så som myndigheten fått i uppdrag att göra.


Som ett led i kronikersatsningen har Socialstyrelsen fått regeringens uppdrag att ta fram målnivåer för bland annat diabetesvården.

Målnivåer anger hur stor andel av patienterna som exempelvis ska nå ett visst behandlingmål, eller genomgå vissa undersökningar, för att säkra en god och likvärdig vård över landet.

I dag, torsdag, skulle förslaget ha lämnats över till departementet och sedan gått på remiss. Men så blir det inte.

Orsaken är att de tre tyngsta indikatorerna för diabetesvården – HbA1c, LDL-kolesterol och blodtryck – fortfarande ses över inom ramen för arbetet med nya nationella riktlinjer.

De justerade referensvärdena och behandlingsmålen för HbA1c, blodtryck och LDL väntas vara klara inom några veckor. Socialstyrelsens plan är att därefter målsätta dem och skicka ut dem tillsammans med förslaget till nya riktlinjer någon gång i slutet av maj eller början av juni. Även om det innebär att myndigheten faktiskt inte uppfyller sitt regeringsuppdrag i tid.

Mona Landin-Olsson, ordförande i Svensk förening för diabetologi, tycker att Socialstyrelsen agerar klokt.

– Det verkar ju snurrigt att först tala om hur många som ska nå behandlingsmålen och sedan tala om vilka behandlingsmålen är, säger hon.

Utöver att målsätta andelen patienter som ska nå rätt nivå på blodtryck, LDL-kolesterol och HbA1c väntas Socialstyrelsen föreslå att:

■ Andelen patienter med läkemedelsbehandlad diabetes som behöver amputera foten ovan fotled ska vara färre än 200 per 100 000.
■ Andelen patienter med typ 1-diabetes som genomgår mätning av albuminutsöndring i urinen ska vara minst 90 procent.
■ Andelen icke-rökare bland patienter med diabetes typ 1 och 2 ska vara minst 95 procent.
■ Minst 95 procent av patienterna med diabetes typ 1 eller 2 som är registrerade i Nationella diabetesregistret ska ha en notering om ögonbottenundersökning är genomförd eller ej.

Detta enligt det förslag som Socialstyrelsen har tagit fram och som nu får vila i väntan på komplettering.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev