Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inga pengar till politiker

Publicerad: 28 mars 2012, 14:44

Folkvalda som vill hålla föredrag för läkemedelsbolag får i fortsättningen göra det gratis. Läkemedelsindustrins branschorganisation Lif föreslår nya regler för umgänge med politiker.


– Det är ett naturligt steg för oss, vi har sedan flera år tillbaka regler för umgänget med sjukvård och intresseorganisationer, säger Rikard Pellas, compliance officer på Lif, till Dagens Apotek.

Sedan början av 2000-talet har det funnits etiska regler för umgänge med anställda på apotek eller inom hälso- och sjukvården, samt intresseorganisationer. Enligt Rikard Pellas har umgänget mellan läkemedelsbolag och politiker troligen blivit flitigare på senare år.

– Jag tror att man har mer kontakt i dag än för 10, 20 eller 30 år sedan. Det beror väl på att politiska beslut kan ha betydelse för hur läkemedel används, säger han.

Enligt de nya reglerna får inte bolagen betala politiker för tjänster eller ge dem gåvor.

Ska politiker anlitas för att till exempel hålla föredrag får de vara beredda att göra det gratis. De får bjudas in till konferenser och liknande evenemang, men läkemedelsbolagen får inte bekosta deras resor, logi eller konferensavgifter.

Några undantag finns dock i det nya regelverket. Bolagen får exempelvis betala mat och lokaler om de arrangerar aktiviteter som vänder sig till politiker. Och den som är anställd på ett läkemedelsbolag får fortfarande lön, även om han eller hon engagerar sig politiskt.

Förslaget till nya regler läggs nu ut på öppen remiss, vilket innebär att alla som är intresserade får tycka till om det.

Dessutom behöver Lif göra ändringar i det nuvarande regelverket. Det beror på att Ifpma, Lifs internationella motsvarighet, infört ett förbud även mot enklare sociala aktiviteter vid sammankomster som ordnas av läkemedelsbolag.

Konsekvensen blir att det blir ord och inga visor när läkemedelsbolag ordnar evenemang.

– Det har aldrig varit okej med fristående sociala aktiviteter. Men tidigare hade man en skrivning där det var okej med bakgrundsmusik, det vill säga sådant som är sekundärt till exempelvis en middag. Men nu har man förbjudit det helt om det bekostas av läkemedelsindustrin, säger Rikard Pellas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev