Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inga problem att se ut som en asätare vid datorn

Publicerad: 10 november 2005, 12:55

Trots alla varningar: det finns inget samband mellan "gamnacke" och besvär från nacke och skuldror i samband med datorarbete. Receptionister, telefonister, journalister sekreterare och programmerare.


Listan kan göras lång på alla yrken där besvär från nacke och skuldror snarare är regel än undantag till följd av ett alltför ihärdigt arbete vid en dataskärm. En vanlig uppfattning är att en bakåtböjd nacke, "gamnacke", är en klar riskfaktor för dessa besvär.  

- Vår hypotes före studien var helt klart att en sådan arbetsställning innebar en risk för besvär från nacke, axlar och skuldror, säger Inger Arvidsson, ergonom och sjukgymnast vid avdelningen för yrkes- och miljömedicin vid Lunds universitet.

Hon och hennes kollegor utgick från 70 kvinnliga flygledare vid Sturups och Arlanda flygplats i Malmö respektive Stockholm. Alla hade samma krävande datorarbete och arbetade vid likadana arbetsstationer.

Bara de flygledare som konstaterades som "sjuka" eller "friska" inkluderades i studien, för att på så vis ha två distinkt olika grupper att jämföra med varandra.

Efter en omfattande undersökning bedömdes 13 flygledare som "sjuka" och elva som "friska".  

- Sedan fäste vi klinometrar, ett instrument som mäter lutning, på deras pannor och rygg. Utifrån en referensposition mätte instrumentet lutningen 20 gånger per sekund under i genomsnitt 56 minuter, ett normalt arbetspass, säger Inger Arvidsson.  Nackvinklarna hos kvinnor med besvär var i genomsnitt -10° och hos de nackfriska kontrollerna lutade nackarna -9°.

- Nästan ingen skillnad alls, vilket visar att de med besvär inte har mer "gamnacke" än andra, säger Inger Arvidsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev