onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inga provköp på apotek

Publicerad: 5 april 2012, 07:19

Personalen på apotek är så välutbildad att inga provköp behövs för att kontrollera att åldersgränserna följs, enligt en utredning.


Kommunerna bör få rätt att skicka ut personer som ser unga ut för att göra kontrollköp i handeln, föreslog provköpsutredningen i veckan.

– Tillsynsmyndigheten behöver verktyg för att kunna fullgöra sin tillsyn av att 18-årsgränsen upprätthålls vid inköp av tobak och folköl samt av icke receptbelagda läkemedel, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att de nya reglerna ska börja gälla den 1 juli 2013.

På apotek gäller 18-årsgränsen bara vid försäljning av nikotinläkemedel. Utredningen tittade på möjligheterna att handla nikotinläkemedel på apotek under täckmantel. Men slutsatsen blev att det inte behövs.

”Apoteken har i allt väsentligt högt utbildad personal – med låg personalomsättning – som är medveten om de sammantagna krav som ställs vid försäljning”, skriver utredarna. Dessutom har apoteken fokus på rådgivning om läkemedel, vilket enligt utredningen sätter åldersgränsen i ett annat sammanhang än i handeln.

Läkemedelsverket och Sveriges apoteksförening har fått uttala sig i frågan och upplever inte att det finns något problem med försäljning av nikotinläkemedel till underåriga.

Inte heller känner de till att provköp har använts för att granska apotekens ålderskontroll. Enskilda apotek har däremot använt sig av liknande metoder för att kontrollera den egna personalen, enligt branschorganisationen.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev