Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Inga storvinster i vården”

Publicerad: 28 oktober 2014, 09:00

Företagen inom vård- och omsorgsbranschen gjorde 2013 små vinster, enligt Vårdföretagarna.


Intresseorganisationen Vårdföretagarna har låtit bearbeta ekonomiska uppgifter om drygt 12 000 företag i branschen. Uppgifterna avser således inte friskolor, som varit mest i fokus i den hårda politiska debatten om vinster i välfärden.

Vårdföretagen hade 2013 en omsättning på 103,1 miljarder kronor och den del av vinsterna som blev till utdelning uppgick till 2,9 miljarder. Rörelsemarginalen hamnade på 7 procent och den beräknas här som EBDITA (rörelsevinst före avskrivningar) delad med omsättningen.

– Det är en myt att de privata vårdgivarna gör stora vinster i vårdsektorn. Det här är företagare som sliter med lönsamheten precis som i andra branscher, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

Tillväxten för vård- och omsorgsbranschen låg 2013 på 10 procent.

Vårdföretagarna har ännu inte gjort en uppdelning mellan olika delområden, det går inte att urskilja den egentliga hälso- och sjukvården. Uppgifterna avser även sådant som företagshälsovård, tandvård och äldreomsorg.

Inom det närmaste halvåret räknar Vårdföretagarna med att ha en uppdelning på olika sorters vårdföretag klar, enligt projektledaren Erik Åslin.

Enligt en färsk kartläggning från nyhetsbrevet Sjukvårdens Affärer är det endast ett fåtal bolag inom primärvård och övriga sjukvården som mycket lönsamma. De flesta företagen har en förhållandevis låg lönsamhet och låga vinstmarginaler.

Relaterat material

Ingen lockades av vinstlös aktiebolagsform

Regeringen vill snabbstoppa etableringsfrihet

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

”Vi tar bort vinstintresset ur välfärden”

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev