Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inga vaccinationer - ingen skola

Publicerad: 13 maj 2008, 14:01

Barn som inte tagit alla sina obligatoriska vaccinationer bör inte få börja skolan. Det har en brittisk parlamentsledamot föreslagit.


Enligt Mary Creagh, parlamentsledamot för det brittiska labour-partiet, skulle kravet öka vaccinationsgraden, framför allt av MPR-vaccinet, som ger skydd mot mässling, påssjuka och röda hund.

Mary Creagh gör sitt utspel i vänstertidningen Fabian Society Magazine och i samma artikel uppger folkhälsoexperten Sir Sandy Macara att han mycket väl skulle kunna tänka sig att koppla de obligatoriska vaccinationerna till förmåner av olika slag.

Bakgrunden till diskussionen är den – enligt många bedömare – låga vaccinationsgraden i Storbritannien. Detta kan i sin tur härledas till en artikel för ett antal år sedan i den medicinska tidskriften Lancet där en forskare ansåg sig ha bevis för att MPR-vaccinet kan ge upphov till autism, vilket resulterade i att allmänhetens förtroende för de allmänna vaccinationsprogrammet sjönk som en sten.

Sedan dess har ett flertal studier visat att någon koppling mellan MPR-vaccin och autism inte finns.

Enligt Mary Creagh skulle grundskolorna kunna tvingas till att kräva bevis för att barnen verkligen är vaccinerade innan de kan registrera sig i skolan.

Folkhälsoexperten Sandy Macara konstaterar samtidigt att vaccinationsgraden i dag är högre i många u-länder än vad den är i Storbritannien, detta trots att dessa länder har sämre tillgång till hälso- och sjukvård.

Men kritiken mot förslaget låter inte vänta på sig. Exempelvis beskriver Hamish Meldrum, medlem i British Medical Association, förslaget som ”stalinistiskt”. Att mer eller mindre tvinga föräldrarna att vaccinera sina barn anser han är både moraliskt och etiskt ”dubiöst”.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev