Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen berikning med folsyra

Publicerad: 17 september 2007, 15:12

Det blir ingen vitaminberikning med folsyra i svenskt mjöl. Däremot ska alla kvinnor mellan 18–45 år få gratis tillgång till folsyratillskott. Det beslutade Livsmedelsverket i dag, måndag.


Debatten om folsyra har pågått under många år. På ena sidan de som förespråkat en berikning av exempelvis mjöl för att fertila kvinnor ska få i sig tillräcklig mängd av folsyra. På andra sidan bland annat Livsmedelsverket som betonat riskerna med en berikning, exempelvis ökad risk för cancer.

Men nu har alltså Livsmedelsverket satt ner foten. Det blir ingen berikning – däremot har myndigheten beslutat om ökade informationsinsatser och kostnadsfria folsyratillskott till alla kvinnor i fertil ålder.

En låg nivå av folsyra i blodet under de första veckorna av graviditeten ökar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter, ryggmärgsbråck. Varje år föds mellan 20 och 25 barn med ryggmärgsbråck och cirka 80 aborter efter graviditetsvecka 16 utförs på foster med ryggmärsbråck, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Genom att gratis dela ut folsyratillskott och dessutom öka informationen bedömer Livsmedelsverket att antalet barn med skador sannolikt kommer att minska.

– Den valda inriktningen innebär att vi når vår målgrupp direkt, alla kvinnor i barnafödande ålder, i syfte att öka deras kunskap om vikten av folsyra, säger Inger Andersson, generaldirektör för Livsmedelsverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News