Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ingen får flexa i Helsingborg

Publicerad: 28 Februari 2012, 09:47

Nordvästra Skånes läkareförenings vice ordförande har svårt att förstå varför rätten till flex nu upphör helt för samtliga 2700 anställda på Helsingborgs lasarett.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarett

Sedan den 1 februari har Vårdförbundets medlemmar i Region Skåne inte längre rätt till flex. Sjukhusledningen vid Helsingborgs lasarett har beslutat att detta ska gälla samtliga anställda från och med torsdag, avslöjade Helsingborgs Dagblad på tisdagen. Detta trots att fackförbunden Vision, Kommunal och Läkarförbundet tecknade ett nytt flexavtal med Region Skåne i höstas.

Bakgrunden till beslutet är enligt sjukhuschefen Lisbeth Cederwald att Helsingborgs lasarett har stora effektiviseringskrav. Verksamhetsanpassade scheman och bättre produktionsplanering är rätt väg att gå för att korta köer och ta hand om patienter snabbare, menar hon.

– Vi kan inte låta olika yrkeskategorier ha olika flexavtal. Det gör det svårt att jobba i team, vilket vi tycker att man ska göra. Vi ser inget mervärde i att teamen får flexa, säger Lisbeth Cederwald.

Sjukhusledningens beslut överraskade Nordvästra Skånes läkareförenings vice ordförande Anders Wihlborg, som själv jobbar på Helsingborgs lasarett. Han var rätt nöjd med det nya flexavtalet, som sedan skulle visa sig inte bli aktuellt för vårdpersonalen på hans arbetsplats.

– Det är klart att vi tycker att det är dåligt. Det är mycket sämre att gå tillbaka till rigida arbetsplatser, säger han.

Avsaknaden av flex och möjligheten att påverka sitt eget jobb kommer även att försämra arbetsmiljön för läkarna på lasarettet, tror Anders Wihlborg. Lisbeth Cederwalds uppfattning är det motsatta. Verksamhetsanpassade scheman kan skapa en jämnare arbetsbelastning, vilket får en positiv effekt på medarbetarna, tror hon.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev