Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen fri förskrivning av Ritalin och Concerta

Publicerad: 29 november 2007, 14:07

Efter kritik från en mängd remissinstanser ändrar sig Läkemedelsverket och drar tillbaka förslaget om att alla specialister ska få förskriva de båda adhd-medlen Ritalin och Concerta.


I dag får endast specialister i barn- och ungdomspsykiatri eller inom barn- och ungdomsneurologi med habilitering skriva ut centralstimulerande medel för behandling av adhd.

I takt med att de som börjat få Ritalin och Concerta som barn blivit äldre behöver läkare också inom andra specialiteter skriva ut preparatet. I dag kan dessa söka dispens men för att underlätta förskrivningen föreslog Läkemedelsverket i oktober att förskrivningen ska släppas helt fri.

Efter kritik från en mängd remissinstanser backar nu myndigheten. Kritikerna ifrågasatte bland annat evidensunderlaget för att behandla vuxna patienter. De ansåg också att fri förskrivning kan leda till överförskrivning.

Enligt ett pressmeddelande arbetar Läkemedelsverket nu med ett nytt förslag som innebär en viss utvidgning av förskrivningsrätten för Ritalin och Concerta.

Relaterat material

Förskrivning av adhd-medel kan släppas helt fri nästa år

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News