söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen höjd patientavgift i Region Blekinge

Publicerad: 7 november 2019, 12:39

Foto: Pressbild

Region Blekinge kommer inte att höja patientavgiften som den styrande alliansen föreslagit. Det tog regionfullmäktige beslut om under onsdagskvällen.


MW


– Min första kommentar är att gratulera alla blekingebor som slipper chockhöjda patientavgifter, säger regionrådet Christina Matsson (S) till Sveriges Radio Blekinge.

Sent i onsdags kväll tog regionfullmäktige i Blekinge beslut om att inte höja patientavgiften till 300 kronor, som den styrande alliansen hoppats på. S, V och SD röstade ner förslaget.

– Det betyder att vi kommer att ha 42 miljoner kronor mindre i vår budget. Pengar som vi räknat med skulle gå till en bättre hälso- och sjukvård, säger regionrådet Lennarth Förberg (M) till Dagens Medicin.

Förslaget hade inneburit att vissa patientavgifter skulle ha varit 300 kronor nästa år. Alliansen förslag om att höja enhetstaxan för läkarbesök vid vårdcentral från 150 kronor till 300 kronor röstades också ner.

– Samtidigt höjs glasögonbidraget till barn under åtta år med 300 kronor. Det var sådana kostnader vi hade önskat att de höjda avgifterna skulle täcka, bland annat, säger Lennarth Förberg, och fortsätter:
– Det finns pengar som täcker dessa kostnader, men med 42 miljoner kronor mindre i budget saknas marginal för oväntade utgifter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev