Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen Ivo-kritik efter uppmärksammat dödsfall

Publicerad: 1 mars 2017, 12:06

Myndigheten anser att sjukhuset vidtagit nödvändiga åtgärder efter att en man avlidit av proppar i lungorna.


Ämnen i artikeln:

Ängelholms sjukhusIvo

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om en man som avled två timmar efter det han lämnat akuten på Ängelholms sjukhus. På akuten hade man konstaterat att mannen hade en propp i ena benet och man hade även påbörjat läkemedelsbehandling. Mannen hade dessutom fått recept på mer läkemedel som han hämtade ut en halvtimme senare.

Orsaken till att mannen avled var enligt Nordvästra Skånes Tidningar massiva proppar i lungorna. Sjukhuset lex Maria-anmälde händelsen, men inte på grund av att mannen dog, utan för att det finns två olika riktlinjer för behandling. En som innebär att läkemedelsbehandlingen påbörjas på akuten, en som innebär att patienten får ett recept att själv hämta ut läkemedlet.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu granskat ärendet och finner inga skäl att rikta kritik mot sjukhuset som myndigheten anser har vidtagit de åtgärder som krävs för att något liknande inte ska upprepas. Enligt tidningen ska alla läkare och sjuksköterskor ha fått information om vikten av att sätta in blodförtunnande läkemedel direkt. Även de andra chefläkarna i Region Skåne har uppmärksammats på att det kan finnas olika riktlinjer för behandling av blodproppar.

Relaterat material

Dog två timmar efter akutbesök

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ängelholms sjukhusIvo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev