Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ingen JO-kritik efter morddömd som antagits till läkarutbildning

Publicerad: 3 Juni 2008, 07:47

Justitieombudsmannen, JO, har beslutat att inte rikta någon kritik mot Verket för högskoleservice, VHS, för att en morddömd man med förfalskade gymnasiebetyg lyckats ta sig in på läkarutbildningen vid Karolinska institutet.


Det var i november förra året som det avslöjades att en dömd mördare och före detta nynazist läste till läkare vid Karolinska institutet.

Efter en massiv medierapportering, där fokus i mångt och mycket låg på regelverket som gjorde det omöjligt att kasta ut en grov brottsling från en läkarutbildning, visade det sig att den morddömde mannen förfalskat sina gymnasiebetyg. Av den anledningen, inte att han dömts för mord, fick han lämna utbildningen.

Med anledning av de förfalskade betygen inledde JO i januari i år en granskning av hur VHS kontrollerar äktheten hos de handlingar som åberopas av dem som söker till högskolestudier, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen noterar JO med tillfredsställelse att VHS nu ska utöka kontrollerna och ta fler stickprov på betyg och andra handlingar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev