Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen kedja klarar regeln om leverans på 24 timmar

Publicerad: 18 januari 2011, 10:28

Apotekskedjorna klarar inte att ge alla kunder beställda läkemedel inom ett dygn, vilket reglerna föreskriver.


– Det är omöjligt och det var omöjligt även tidigare. Man kan ju skriva vad som helst i lagen, men de praktiska förutsättningarna ger oss ingen möjlighet att följa lagen, säger Vladimir Grigorjev som ansvarar för logistikfrågor på Medstop.

Apotekens skyldigheter regleras bland annat av en förordning, som säger att kunden ska få sitt läkemedel inom 24 timmar efter att det efterfrågats.

En rundringning som Dagens Apotek gjort visar dock att inget av de sju största apoteksföretagen klarar 24-timmarsregeln vid alla tillfällen.

– Lagkrav kan man ju inte bortse ifrån men så som systemet fungerar i dag så kan ingen apoteksaktör leva upp till lagkravet till 100 procent. Vi, precis som övriga aktörer, måste naturligtvis arbeta för att kunna efterleva förordningens krav, säger Stefan Gustafsson, driftschef på Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek.

Apoteken får huvudsakligen leveranser av läkemedel från grossisterna Tamro och Oriola, som tidigare hette KD Pharma. Fem dagar i veckan skickas beställningen från apoteket till distributören vid en viss ”stopptid”. I normalfallet levereras de beställda läkemedlen vardagen efter.

Men lämnar kunden exempelvis in ett recept efter stopptiden en tisdag, så skickas inte ordern till distributören förrän på onsdagen. Därmed får inte kunden sitt läkemedel förrän på torsdagen och 24- timmarsgränsen överskrids.

– Om man kommer fram till att det bästa för samhället är att ha utkörning flera gånger om dagen, då måste någon kunna stå för den kostnaden, säger Jens Boström, varuförsörjningschef på Apoteket AB.

Före omregleringen gällde Apoteket AB:s egen praxis. Även den innebar att kunden under måndag till fredag skulle få sitt läkemedel inom ett dygn om det inte fanns på apoteket. Men denna praxis gällde under förutsättning att stopptiden inte hade passerats.

Skillnaden för apoteksföretagen är att de nu har skyldighet att följa 24-timmarsregeln och att detta kommer att granskas av Läkemedelsverket. Undantag från regeln får göras om det finns ”beaktansvärda skäl”, men vad sådana skäl är har inte prövats ännu.

– Vi har inte definierat det, för det är ingen som krävt att få göra undantag på grund av beaktansvärda skäl än. Men en tolkning jag skulle kunna göra är att om ett läkemedel är restnoterat hos leverantören så är det inte rimligt att kräva att apoteken ska kunna tillhandahålla det, säger Anna Beckman Gyllenstrand som är utredare vid inspektionsenheten på Läkemedelsverket.

Läs mer om 24 timmars-regeln i det senaste numret av tidningen Dagens Apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News