tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen kris för plastikkirurger

Publicerad: 18 maj 2009, 12:22

Ingen kris för plastikkirurger Foto: Foto: Photos.com

Den växande efterfrågan på plastikkirurgi fortsätter trots lågkonjunkturen.

Ämnen i artikeln:

Plastikkirurgi

– Vi tycker att det är strålande tider, säger Sabina Gehrmann, vd för Akademikliniken Öresund, som utför estetisk plastikkirurgi, till TT. Hon tror att folk i kristider prioriterar ett kirurgiskt ingrepp framför andra utgifter som till exempel en ny bil.

Män är den kundgrupp som ökar mest, enligt Sabina Gehrmann. En kvinna i 35-årsåldern är dock fortfarande den vanligaste kunden.

En orsak till det ökade intresset skulle kunna vara att skönhetsoperationer inte är lika tabu i dag, enligt Per-Erik Sahlin, styrelseledamot i Svensk plastikkirurgisk förening. Han tror att det började försvinna efter H&M annonskampanj med modellen Anna-Nicole Smith i början av 1990-talet.

– Då var det någon som hade fyllt ut sina bröst och visade sig ogenerat. Om det beror på annonseringen, det vet jag inte. Men efter det så tycker jag att det har blivit en förändring i samhället, säger han.

Per-Erik Sahlin ser att en möjlig risk, med en större efterfrågan på plastikkirurgi, är att klinikerna blir sämre på att sålla bort patienter med skev kroppsuppfattning eller psykiska besvär.

– Doktorerna är, på det stora hela, rätt duktiga på att säga nej till patienter som inte lämpar sig. Men börjar det bli för hård konkurrens och man börjar tulla på det, då är man inne på en farlig väg, säger Per-Erik Sahlin.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev