Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen krisstämning på apotek som kommer att få nya ägare

Publicerad: 25 maj 2009, 08:44

De glada minerna dominerar på apoteken efter försäljningsbeskeden. Den lilla oro som finns hittas hos personer som arbetar på apotek som ska säljas till små­före­tagare.


Det har knappast gått en chockvåg genom Apoteket AB efter omstruktureringsbolagets, OAB:s,
offentliggörande av vilka apotek som kommer att säljas. Knappt ens en brydd liten krusning. När Dagens Apotek tog tempen på apotekspersonal och samtliga ansvariga region­chefer vittnar alla om hur lugnt försäljningsbeskeden mottogs.

En jättesatsning på information under ett års tid har gjort att de anställda känt sig väl förberedda på stora dagen den 4 maj.

Jonas Thörnros, chef för re­gionerna Sörmland och Östergötland, till och med mätte hur lugnt personalen reagerade.

– Jag hade en mejldialog med mina medarbetare strax efter att beskeden kom och bad dem då gradera sin oro på en skala mellan 1 – lugn, och 5 – väldigt orolig. Snittet blev 1,5.

Nervositeten kommer nog först nästa år, tror de flesta. Då har konkurrensen på marknaden kommit igång och det ger ett första mått på hur den nya arbetsgivaren klarar sig. Men de flesta apoteksanställda verkar se ljust på framtiden och många räknar med att kunna byta arbets­givare om de inte trivs hos den de hamnat hos.

Stefan Gustafsson, ansvarig inom Apoteket AB för alla apotek som ska säljas, ser många möjligheter för de tidigare anställda.

– Att vara branschkunnig inom apotek och farmaci är en jättestor möjlighet nu. Med nya aktörer öppnar sig en jätte­marknad med ett skriande behov av kompetent personal, säger han.

De som i nu­läget ändå verkar något bekymrade är de som jobbar på något av de 150 apotek som ska säljas till en enskild näringsidkare.

Flera berättar hur de känner sig oroliga över hur det blir med anställningstryggheten när de tar steget från statliga gigant­före­taget Apoteket AB med 12 000 anställda till att lyda under en enskild ägare med en personalstyrka på kanske blott en handfull personer.

Mest bekymrade i det sammanhanget är apotekscheferna, som sannolikt blir av med sin position när den nya ägaren blir chef. Helene Kristensen, receptarie och chef för Apoteket Myran vid Gullmarsplan i Stockholm, är i den sitsen. Hon försöker trots allt att se positivt på saken.

– För mig som chef är det så klart osäkert om jag har kvar mitt jobb, men jag känner mig så trygg i min yrkesroll att jag inte är orolig för fram­tiden. Det känns mest spännande det här, säger hon.

Tanken på att köpa det egna apoteket har slagit henne och de andra som jobbar på Myran, men inga beslut är tagna.

Än så länge är det också oklart vilka som kommer att köpa de kluster med apotek som ligger ute till försäljning. Personalen måste fatta sina beslut om de vill följa med eller stanna i Apoteket AB innan den vet vilken den nya arbetsgivaren blir. Men inte ens ovissheten över att den nya chefen är okänd tycks framkalla någon större frossa.

– Vi fick snabbt besked om att det är så processen går till. Jag har inte funderat så mycket på det, även om jag så klart ser fram emot att få besked om vem som ska köpa oss, säger Linda Jar­heden, receptarie och apotekschef på Apoteket Atlas i Nacka.

Först i höst väntas försäljningarna slutföras, efter att lagen om den omreglerade apoteksmarknaden trätt i kraft och Läke­medels­verket fått sin kravspecifikation för nya apoteksaktörer på plats och kan bevilja tillstånd.

Generellt är de anställda som Dagens Apotek pratat med nöjda även med den totala fördelningen av apotek. Den känns objektiv, tycker de flesta. Vissa regionchefer tycker dock att omstruktureringsbolaget tagit några förvånande beslut, bland andra Johan Hulthén, regionchef för Västra Götaland och Jönköping.

– På det stora hela följer vi rikssnittet och får behålla cirka 33 procent av apoteken. Men vissa regionala snedfördelningar kan jag definitivt se. Hos mig är till exempel många apotek i Jönköping sålda. Där funderar jag hur OAB har tänkt, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev