Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ingen läkarutbildning i Örebro

Publicerad: 15 April 2008, 12:56

Högskoleverket avslår ännu en gång Örebro universitets ansökan om att få examinera läkare. Planerna för hur man praktiskt ska genomföra utbildningen har tydliga brister anser Högskoleverket, HSV. Uppdaterad 10:56


Prövningen av ansökan från Örebro universitet om rätt att få examinera läkare grundar sig, enligt HSV på en bedömning av universitetets möjlighet att bedriva en läkarutbildning med god kvalitet.    – Oavsett hur behovet av läkare ser ut de kommande åren, måste kvaliteten i utbildningen kunna säkras. Kvaliteten i medicinsk utbildning och forskning sätter standarden för svensk hälso- och sjukvård, säger Brita Bergseth, utredare på HSV, i ett pressmeddelande.

Enligt HSV avser inte Örebro universitet att bygga upp "en fullständig medicinsk fakultet som kan erbjuda studenterna en forskande miljö i basvetenskapliga och kliniska vetenskaper”.

Denna formulering reagerar prorektorn på Örebro universitet, Jens Schollin, häftigt emot.

– Det är helt fel. Vi avser visst att bygga upp en medicinsk fakultet och är på god väg att göra detta. Jag blir helt paff över HSV:s utlåtande. Vi har i dag 25 professorer knutna till läkarutbildningen, varav tolv i biomedicin och 200 doktorander. Men detta räcker tydligen inte. Man ställer betydligt högre krav på oss än på någon annan ny utbildning. Här ska vi ha precis allt klart innan vi får ett godkännande från HSV, säger Jens Schollin.

Universitetet ansökte om att få börja utbilda läkare  redan för drygt två år sedan. Men våren 2006 sade Högskoleverket nej med hänvisning till att universitetet hade bristande kompetens för detta. Även denna gång avslås ansökan av dessa skäl.

– Men vi ger inte upp. Vi kommer att analysera HSV:s svar ordentligt och fortsätta vårt arbete med att bygga upp en läkarutbilning. Vi kan inte ha så långt kvar nu, säger Jens Schollin.

Läs också: Politisk besvikelse över nej till Örebro

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev