Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen mer akutkirurgi i Kiruna

Publicerad: 1 juli 2011, 07:43

Protesterna från oppositionen och en lokal aktionsgrupp hjälpte inte. Nu står det klart att akutkirurgin flyttas från Kiruna sjukhus.


Beslutet fattades när landstingsfullmäktige i Norrbotten sammanträdde i går, torsdag, med röstsiffrorna 38-32. Majoriteten i landstinget anser att en flytt av akutkirurgin till Gällivare förbättrar kvaliteten på vården och gör det lättare att rekrytera kvalificerad personal.

– Det är skönt att få klara av detta före semestrarna. Vi har ett ansvar mot vår personal att lämna besked, säger landstingsrådet Kent Ögren (S) till Norrbottens-Kuriren.

Kritikerna till beslutet menar att det stora avståndet mellan Kiruna och Gällivare, tolv mil bilvägen, utgör en risk. De hänvisar särskilt till att det finns flera känsliga verksamheter i Kiruna, som LKAB:s gruva och rymdbasen Esrange.

– Folk kommer att dö och det är ni som röstat för en nedläggning som är ansvariga för det, sade Gunnar Selberg (C) i landstingsfullmäktiges talarstol.

Akutkirurgin flyttas från Kiruna efter sommaren. Sedan kommer enbart enklare ingrepp som utförs med lokalbedövning att göras vid sjukhuset.

Relaterat material

Utspel skapar irritation

Nedskärningar i vården hotar svensk rymdfart

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News