tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen Nobelfest för Wallberg och Hamsten

Publicerad: 21 november 2016, 09:02

Anders Hamsten och Harriet Wallberg är inte inbjudna till Nobelfestligheterna. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån, Melker Dahlstrand, Arild Vågen/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) (arkivbilder)

Varken Anders Hamsten eller Harriet Wallberg är bjudna till årets Nobelfest. De båda har uppmanats att lämna Nobelförsamlingen, men vägrar att lämna sina poster.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetAnders HamstenHarriet WallbergPaolo Macchiarini

Det var i kölvattnet av den så kallade Macchiarini-affären som de båda före detta rektorerna för Karolinska institutet fick hård kritik. Harriet Wallberg för sin roll i rekryteringen av skandalkirurgen och Anders Hamsten för sin ovilja att gå till botten med fuskanklagelserna mot densamme.

Skandalen resulterade i att Anders Hamsten avgick som rektor och att Harriet Wallberg förlorade sin tjänst som universitetskansler.

Både Anders Hamsten och Harriet Wallberg är fortfarande medlemmar i Nobelförsamlingen, som utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Församlingen vill dock att de lämnar sina uppdrag, men enligt stiftelsens stadgar går det inte att avskilja dem med tvång. De måste avgå frivilligt.

Enligt Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, togs en personlig kontakt redan i september. Men sedan dess har de inte sänt några signaler om att vilja avgå, skriver Svenska Dagbladet.

När TT ringer Harriet Wallberg lägger hon snabbt på luren när hon hör vad saken gäller.

– Du får vända dig till Nobelkansliet, säger hon.

Nobelförsamlingens samtliga medlemmar är normalt bjudna till Nobelfesten – men inte Harriet Wallberg och Anders Hamsten, bekräftar Nobelstiftelsen för TT. De har uppmanats att avgå och de har inte deltagit i arbetet med att utse årets Nobelpristagare, varför de inte har bjudits in, skriver stiftelsen i ett mejl.

Skandalens kärna består av de tre patienter som fick syntetiska luftstrupar av kirurgen Paolo Macchiarini som var verksam både på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet. Två av patienterna dog och den tredje skadades svårt.

Två av varandra oberoende utredningar visade att ett flertal misstag hade begåtts, både på sjukhuset och på institutet, misstag som banade väg för de kontroversiella operationerna. Paolo Macchiarini har även fällts för forskningsfusk.

TT har sökt Anders Hamsten utan resultat.

Alla verksamma vid KI

Det är inte Karolinska institutet som utser vem eller vilka som ska få Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Det gör Nobelförsamlingen, men församlingens medlemmar är alla aktiva som professorer vid Karolinska institutet.

Enligt stadgarna kan Nobelförsamlingen inte avskilja medlemmar, bara uppmana dem att avgå.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev