Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen praktiklön i höst

Publicerad: 3 februari 2011, 10:59

Apoteket AB kommer inte att betala någon ersättning till de studenter som gör sin praktik i höst.
(Ny version 3/2, kl 15.00)


– Som student är jag såklart upprörd, och lite orolig för hur det här kommer att påverka studenterna som ska ut på praktik till hösten och framöver. Det kan leda till att studenter väljer att hoppa över praktiken eller göra den utomlands, säger Boris Pendic, ordförande för studentsektionen på Sveriges farmacevtförbund, till Dagens Apotek.

Fackförbundet har frågat alla apoteksaktörer vilka villkor de kommer att erbjuda sina praktikanter från och med i höst.

Hittills har bara ett företag gett ett definitivt svar. Det är Apoteket AB, som meddelat att företaget inte tänker betala ut någon ekonomisk ersättning alls i höst.

– Vi har ändrat synsätt kring praktiken. Efter att ha tittat på hur det ser ut på andra utbildningar har vi kunnat konstatera att den praktik som både apotekare och receptarier gör egentligen är en kurs som berättigar till CSN-ersättning, säger Per Stadler, arbetsrättsstrateg på Apoteket AB.

Hittills har apotekarstudenterna fått en praktiklön på 12 650 kronor i månaden i början av praktiken, med en höjning till 14 400 kronor efter att praktikanten fått behörighet att expediera recept. Receptarierna har fått en gratifikation på 9 200 kronor efter sin tio veckor långa praktikperiod. Båda dessa ersättningar tar nu Apoteket AB bort.

De apotekar- och receptariestudenter som måste flytta från sin studieort kan dock få en ersättning på maximalt 500 kronor i veckan.

– Men det förutsätter att de får en fördyrning. Det är inte någonting som alla får, utan det gäller mot uppvisande av kvitto för kostnader för logi och resor, säger Per Stadler.

Fram till i höstas var apotekarstudenternas lön reglerad av avtal med fackförbunden. I september sades avtalen upp.

Åtta apoteksföretag meddelade sedan i november att de kommit överens om att varje företag skulle fatta beslut om ersättningen till praktikanterna på egen hand. Praktikplatserna kommer att fördelas mellan företagen utifrån deras respektive marknadsandel.

De studenter som gör praktik under våren har fått ersättning på samma nivåer som tidigare. Men från och med i höst är det alltså upp till varje företag om de vill betala eller ej.

Boris Pendic på Sveriges farmacevtförbund är orolig för vilka konsekvenser Apoteket AB:s beslut får. Apotekarstudenterna ska enligt EU-reglerna göra en 26 veckor lång praktik för att få arbeta på apotek. Men studiemedel betalas bara ut för 20 av dessa veckor. Vissa studenter har dessutom studerat innan de antas på apotekarutbildningen och har inte möjlighet att ta studielån under hela utbildningen.

Enligt Boris Pendic finns det en risk för att många apotekarstudenter kommer att välja bort apotekspraktiken och i stället söka sig till läkemedelsindustrin, där ingen praktik krävs.

– Frågan är hur apoteken ska klara av sin kompetensförsörjning i framtiden. Ett av slagorden efter avregleringen har ju varit att det ska bli en större tillgänglighet och en högre kunskapsnivå på apoteken, så att man får bättre rådgivning, säger Boris Pendic.

Per Stadler på Apoteket AB tror däremot inte att studenterna kommer att hoppa över praktiken bara för att praktiklönen tas bort.

– Vi tror inte att pengarna i sig har någon avgörande betydelse. Väljer man att göra en praktik så är det nog för att man är intresserad av att jobba inom apoteksverksamhet och att man vill få med sig den praktikerfarenheten i den framtida karriären, säger Per Stadler.

Studenterna söker praktikplatser inför hösten i april. Sveriges farmacevtförbund hoppas kunna publicera information om villkoren på samtliga företag innan dess. I slutändan är det dock lärosätena som fördelar praktikplatserna, vilket innebär att studenterna själva har begränsade möjligheter att påverka vilket apoteksföretag de hamnar på.

Sveriges farmacevtförbund anser att studenterna ska betraktas som anställda under sin praktikperiod. Inför de kommande avtalsförhandlingarna har förbundet därför begärt att ett lokalt kollektivavtal för studenter förs in i det centrala kollektivavtalet.

Relaterat material

Ersättning för praktiken bestäms av varje enskilt apoteksföretag

Inget krav på anställning

Facket oense med Almega

Oro över praktikavtalet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev