Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen privatiseringsvåg att vänta av borgerliga landstingspolitiker

Publicerad: 30 augusti 2006, 09:17

Psykiatri, hemläkarbilar och sjukhustjänster på entreprenad. Men knappast någon utförsäljning av sjukhusen.Så ser den borgerliga privatiseringsstrategin ut, inför landstingsvalen.


Vid ett borgerligt maktövertagande river den nya regeringen genast upp stopplagen som förhindrar vinstdrivna akutsjukus. Men mycket talar för att det inte får någon praktisk betydelse, i alla fall inte under de närmaste åren.

Talet om systemskifte lyser med sin frånvaro i denna landstingsvalrörelse. Landets borgerliga landstingspolitiker ligger mycket lågt när det gäller frågan om att lägga ut sjukhus på entreprenad.

När de borgerliga partierna i Skåne presenterade sitt gemensamma valmanifest nämndes bara i förbigående att alliansen ska "bejaka mångfalden".

- Vi vill fokusera på det som väljarna tycker är viktigt. Och det är inte driftsfrågor, som tidigare borgerliga valrörelser har varit alldeles för inriktade på, utan att man får vård i tid, säger Jerker Swanstein, gruppledare för m i Region Skåne.

Han slår fast att sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm, som det förra borgerliga regionstyret bolagiserade och det nuvarande vänsterstyret avbolagiserade, inte kommer att bolagiseras igen. Inte heller säger sig m ha planer på att lägga ut något sjukhus på entreprenad.  - Det har varit alldeles för mycket omstruktureringar i skånsk sjukvård de senaste åren, säger Jerker Swanstein.

Föredrar bolagisering  Däremot kan Jerker Swanstein tänka sig att lägga ut delar av sjukhusens tjänster, fler vårdcentraler och hemläkarbilar på entreprenad.  I Stockholm skriver däremot m i sitt budgetförslag för 2006 att "samtliga akutsjukhus i stället skall få fortsätta arbetet med att bli mer fristående genom bolagisering och därefter försäljning."

Oppositionslandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) tonar dock ned talet om att sälja ut sjukhusen.  - Att lägga ut sjukhus på entreprenad är en långsiktig rörelseinriktning. Det är inget jag kommer att få vara med om under min tid som politiker. Vårt huvuduppdrag är att få en köfri vård i Stockholm, säger han.

M i Stockholms läns landsting måste vid en seger också samregera med de andra borgerliga partierna.  - Vi har inga ideologiska skygglappar för att lägga ut sjukhus på entreprenad. Men det är inte den frågan som står först för oss på dagordningen. Dessutom är det ingen kö på aktörer som vill ta över sjukhus, konstaterar oppositionslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp).

Stöd till vårdpersonal diskuteras  I de budgetdirektiv för 2007 som m, kd och fp i Stockholm enades om före sommaren står heller inte ett ord om att sjukhus ska bolagiseras eller läggas ut på entreprenad.  Däremot talar de borgerliga i Stockholm om att inrätta ett mångfaldskansli som ska stötta vårdpersonal att ta över sina vårdcentraler och införa en utmaningsrätt för privata aktörer.

Det innebär att de kan ta initativ till att tävla med det offentliga om att ta över en vårdverksamhet. Stig Nyman (kd) vill att sjukhusen samarbetar med privata aktörer och Birgitta Rydberg vill pröva privata lösningar inom psykiatrin.

Mycket talar för att fp och c fortsätter att styra Västra Götalandsregionen ihop med s, inte minst det faktum att hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson (fp) berömmer s i väst för att ha en pragmatisk inställning till vårdcentraler i alternativ drift.

Och varken i Kalmar, Halland eller Värmland har de borgerliga styrena planer på att lägga ut några sjukhus på entreprenad. Fler vårdcentraler i alternativ regi tycks vara huvudspåret.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News