Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen rättegång om landstings ansvar för smygläst journal

Publicerad: 15 oktober 2007, 08:32

Ingen rättegång om landstings ansvar för smygläst journal

Den patient som krävt Landstinget i Jönköpings län på skadestånd sedan en anställd olovligen läst hennes journal har nu dragit tillbaka sin anmälan.


När en ung kvinna som varit patient vid Nässjö vårdcentral upptäckte att uppgifter om hennes hälsa läckt ut till personer på hennes hemort tog hon kontakt med vårdcentralens ledning. Då uppdagades att en undersköterska som var anställd på vårdcentralen, men inte varit inblandad i vården av kvinnan, varit inne i hennes journal vid åtta tillfällen.

 Patienten vände sig till Eksjö tingsrätt och krävde 50 000 kronor i skadestånd för kränkning av landstinget. Detta eftersom hon menade att landstinget som arbetsgivare var ansvarig för undersköterskans handlande.

 Nu har dock kvinnan dragit tillbaka stämningsansökan och det blir alltså ingen rättslig prövning av landstingets ansvar, skriver Landstinget i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

 Sedan kvinnan slagit larm visade en utredning att samma undersköterska under 2004 och 2005 olovligen läst ytterligare ett 30-tal patienters journaler. Landstinget polisanmälde undersköterskan, som också fick sluta sin anställning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev