Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen satsning på apotek i budgetproppen

Publicerad: 20 september 2016, 12:19

Finansminister Magdalena Andersson (S) med den så kallade nådiga luntan, regeringens budgetproposition för 2017.

Foto: Regeringen

Apoteken lyser med sin frånvaro när finansminister Magdalena Andersson på tisdagen presenterade regeringens budgetförslag för nästa år.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Det saknas konkreta förslag som rör apoteksbranschen i den rödgröna budgetpropositionen för 2017. Däremot flaggar regeringen för att det kan komma åtgärder längre fram när apoteksutredningen är klar vid nyår.

Det konstaterar Sveriges Apoteksförening och noterar samtidigt att regeringen inte utesluter att utredningens uppdrag kan utökas, till exempel när det gäller hur handelsmarginalen bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför förmånen.

– Det är oroväckande om regeringen avser att reglera priser på ett område där staten inte anser att läkemedlet ska subventioneras. Det är i stället betydligt viktigare att en regeländring om rätt för apoteken att byta generiskt utbytbara läkemedel utanför förmånen snarast genomförs, säger Apoteksföreningens vd Johan Wallér i ett pressmeddelande.

Han noterar också att apoteksombudsverksamheten nämns i propositionen som ett område som regeringen vill skapa varaktigt hållbara förutsättningar för.

– Vid en förändring av ombudsverksamheten är det viktigt att systemet blir konkurrensneutralt mellan olika apoteksaktörer. Dessutom kommer troligen e-handeln att få ökad betydelse för att tillgängliggöra läkemedel över hela landet, säger Johan Wallér.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev