Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen strålningsfri zon i Mora

Publicerad: 28 november 2011, 09:02

Moras kommunledning slår ned på miljöförvaltningens förslag om att gå en elöverkänslig man till mötes och rikta om sändarmaster. Det blir ingen ”strålningsfri zon” i kommunen.


Miljöförvaltningen i Mora ville gå en boende man till mötes efter att han uppgett att hans hälsa försämrades av strålning. Även miljönämndens ordförande uttalade sig positivt om att rikta om sändarmaster bort från mannens område, vilket skulle kunna störa mobiltelefoni och tv-sändningar i delar av kommunen.

Ärendet fick stor uppmärksamhet i slutet av förra veckan och nu förnekar kommunledningen att några sådana åtgärder är aktuella.

– Jag har noterat att detta nu blivit en riksangelägenhet. Min partikollega i miljönämnden får väl uttrycka vad han vill, jag har inte pratat med honom. Men det finns inga möjligheter alls enligt lagstiftningen att skapa så kallade strålningsfria zoner, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Åke Rehn (S) till Expressen.

– Det finns inte vetenskapligt dokumenterat att elöverkänslighet existerar. Så man kan inte göra en sådan sak som att vända sändarantenner. Man kan inte göra resten av Dalarna lidande på grund av en enda person, säger kommunstyrelsens andra vice ordförande Malin Höglund (M) till tidningen.

Relaterat material

Elallergiker kan släcka tv- och mobilnät

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev