Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen tar ansvar för tillgängligheten

Publicerad: 22 november 2012, 07:58

Ingen myndighet tar ansvar för att apotek är anpassade för personer med funktionsnedsättning.


– Jag tycker att det är skamligt för det är ändå statliga medel vi använder till läkemedel, säger Ulf Larsson, Tillgänglighetsgruppen.se, en ideell organisation med representanter för flera handikappförbund.

Vid ett apotek i Malmö är det två höga trappsteg i entrén.

– Kommer jag dit med en rullstol eller en rullator kan jag inte komma in, säger Ulf Larsson.

Sedan början av 2011 har han och Anders Munke på Tillgänglighetsgruppen.se försökt ta reda på vem som ansvarar för att alla ska komma in på ett apotek.

Socialminister Göran Hägglund (KD) svarade i ett mejl att Boverket ansvarar för frågor om tillgängligheten till lokaler. Även Läkemedelsverket hänvisar till Boverket, som säger att det inte är deras bord och att kommunen ska stå för tillsynen om trappan finns på trottoaren, vilket den delvis gör i det här fallet.

Tillgänglighetsgruppen.se har varit i kontakt med kommunen, men mest mötts av munhugg:

”Jag har sett Er på tv och läst om era uttalande om möbler, osv. Tyvärr så kommer det inte att hända så mycket när ni själva agerar som ni gör”, skrev en kommuntjänsteman till Anders Munke.

Till Dagens Apotek skriver tjänstemannen att han inte har utrett frågan för att det saknas en anmälan. Han hänvisar till att hinder inte måste tas bort om det anses praktiskt och ekonomiskt orimligt.

Men Ulf Larsson anser att någon bör se över tillgängligheten.

– Vi har ringt Boverket, kommunen, Livsmedelsverket, TLV och Läkemedelsverket, men ingen vill ta ansvar, säger han.

Tillgänglighetsgruppen.se har också försökt få till ett möte med ägaren av apoteket, men det har inte gått. Ulf Larsson betonar att han tycker att felet ligger på samhällsnivå snarare än hos entreprenören.

– Ägaren har startat apoteket i god tro. Det borde finnas regler för att det ska vara tillgängligt för alla när man öppnar ett apotek.

Anders Munke håller med.

– En blomsteraffär med två tre trappsteg bryr jag mig inte om, men ett apotek vänder sig till sjuka, gamla, unga och föräldrar med barnvagn.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev