Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ingen tävlande lyckades göra rätt EKG-tolkning

Publicerad: 21 Februari 2007, 08:46

SM I EKG Spänningen stiger i SM i EKG-tolkning. Ingen av de tävlande lyckades göra en korrekt EKG-tolkning i omgång två av tävlingen, vilket innebär att utgången fortfarande är helt öppen.


Den korrekta diagnosen i omgång två av SM i EKG är att patienten lider av förmaksflimmer, komplett AV-block III och vänstersidigt främre fascikelblock. Dessutom finns en icke-specifik avvikelse på ST-segmentet och/eller T-vågen.

Detta är ett EKG som kan vara lite knepigt att tolka, men det är inte heller jättesvårt, enligt Eva Swahn, professor i kardiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping och vetenskapligt ansvarig för tävlingen.

Men ingen av de tävlande deltagarna lyckades göra en korrekt tolkning, vilket förvånar henne.

– Inför fortsättningen av tävlingen vill jag därför betona att de tävlande ska göra den tolkning som är den mest rimliga mot bakgrund av den kliniska sjukhistoria som presenteras tillsammans med EKG-kurvorna. Det finns alltid möjlighet till alternativa tolkningar om man utgår enbart från de enskilda detaljerna, men vi vill ha den tolkning som egentligen är den enda intressanta – i alla fall i patientens perspektiv, säger Eva Swahn.

Leder tävlingen just nu gör Magnus Simonsson, specialist i kardiologi, internmedicin och klinisk fysiologi, samt chefläkare vid Centralsjukhuset i Kristianstad.

Omgång 3 av SM i EKG har nu startat. Enligt Eva Swahn kan deltagarna både förvänta sig lätta och svåra EKG i fortsättningen.

SM i EKG pågår hela året i tio delomgångar. Den slutliga vinnaren presenteras på Svenska läkaresällskapets riksstämma i Stockholm i slutet på november 2007. Du når tävlingen via Dagens Medicins sajt www.dagensmedicin.se. Tävlingen arrangeras av Dagens Medicin och läkemedelsföretaget Pfizer i samarbete med Bäwer & Nilsson som utvecklar interaktiva utbildningar för läkare och sjuksköterskor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev