Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ingen tbc-spridning i Halmstad

Publicerad: 20 Februari 2007, 07:39

Efter en tio månader lång utredning av ett tbc-fall i personalen konstaterar Länssjukhuset i Halmstad att det inte förekommit någon smittspridning av sjukdomen.


I april förra året konstaterades att en kvinna som arbetar på medicinska kliniken vid Länssjukhuset i Halmstad hade smittsam tuberkulos.

Eftersom hon jobbade bland känsliga patienter startades genast en omfattande smittskyddsutredning för att kontrollera om sjukdomen spridit sig.

Totalt har 84 personer i personalstyrkan och 278 patienter kallats in och undersökts med lungröntgen och tuberkulintest.

I Halland förekommer ett tiotal fall av tuberkulos varje år. Hälften tros ha smittats utomlands. Den andra hälften är äldre personer som smittats i Sverige och burit på smittan sedan tiden runt 1930-talet.

– I det här fallet rör det sig troligen om en gammal svensk smitta, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Landstinget Halland.

Anledningen till att utredningen tagit så lång tid är, förutom att flera hundra personer undersöktes, att man varit tvungen att väntat ut inkubationstiden hos dem som misstänks ha varit smittade.

Mats Erntell vill inte kommentera den drabbade kvinnans tillstånd, men hon arbetar kvar på sjukhuset.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev