Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ingen tillnyktringsenhet i Västerås

Publicerad: 13 december 2011, 14:57

Västeråspolisen är besviken över att det inte blev någon tillnyktringsenhet för vård av alkohol- och drogpåverkade i psykiatrins nyöppnade Beroendecentrum.


Polisen i Västerås vill ha en tillnyktringsenhet där drogade och berusade personer ska kunna få den vård de behöver, rapporterar P4 Västernorrland.

I dagsläget placeras redlösa personer som tas om hand av polisen i så kallad fyllecell. Det kan röra sig om både vanliga ”Svenssons” som fått för mycket att dricka och kända missbrukare, där det är väldigt svårt att veta vad de har tagit för droger och om de behöver vård. Polishusets personal har ingen sjukvårdsutbildning och det är vakthavande befäl som får göra bedömningen om en person ska låsas in för att sova ruset av sig.

Senast i somras dog en person som omhändertagits i en så kallad fyllecell, trots att polisstations personal tittade till honom var femtonde minut. Polisen vill därför att de omhändertagna ska kunna få möjlighet till den vård de behöver, vilket de också har rätt till enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, som är en vårdlag.

– Det är ändå människor det handlar om och många är i väldigt dåligt skick. Det är inte rätt institution att ta hand om de här människorna helt enkelt, säger Peter Jonsson, chef för vakthavande befäl på polishuset i Västerås.

I november invigdes Beroendecentrum i psykiatrins lokaler i Västmanlands sjukhus i Västerås. Polisen hade hoppats få möjlighet att där kunna lämna personer omhändertagna enligt LOB. Men det visade sig trots satsningen saknas resurser för det.

Att övervaka personer som druckit för mycket eller tagit droger är vård som inte behöver bedrivas på ett beroendecentrum tycker Christina Jogér, förvaltningschef för psykiatrin.

– Det är en fråga om prioriteringar. Här är det en enkel medicinsk övervakning som behövs och det skulle ju kunna arrangeras på en mängd olika sätt. Polisen skulle ju kunna förstärka sin kompetens när det gäller medicinsk övervakning, säger hon.

PER LEANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev