Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inget åtal för lucka i Take Care

Publicerad: 24 februari 2014, 05:00

Det blir inget åtal i det uppmärksammade fallet om misstänkt dataintrång journalsystemet Take Care i Stockholm. Åklagaren har just meddelat att förundersökningen läggs ned.


Det saknas anledning att tro att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Så motiverar åklagaren Mats Ljungqvists sitt beslut, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Han hänvisar till sekretess för att inte gå in exakt på vad i materialet som lett till hans beslut.

– Jag bedömer att jag har tillgång till ett bra beslutsunderlag, säger han.

Det var i juni som Stockholms läns landsting och Karolinska universitetssjukhuset upptäckte spår av intrång i datasystemet Take Care. Genom att en säkerhetslucka stod öppen mellan Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset befarades information ha läckt ut. Säkerhetsbristen upptäcktes i juni 2013 men hade funnits ända sedan oktober 2012, då ett nätverksarbete hade utförts.

Att någon information skulle ha läckt ut eller att intrång varit möjligt, tillbakavisade Anders Nyström, biträdande förvaltningschef på Stockholms läns landsting, i Dagens Medicin.

Relaterat material

Stor säkerhetslucka i Take Care upptäckt

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev