fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inget besked om hur dygnsvila ska tolkas i ny lag om arbetstid

Publicerad: 8 november 2006, 07:30

Det blev inget utlåtande från Arbetsmiljöverket om hur bestämmelserna om dygnsvila ska tolkas. Därmed kvarstår tolkningstvisten mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Läkarförbundet.


Tvisten handlar om hur den nya arbetstidslagens bestämmelser om dygnsvila ska tolkas. Reglerna ska tillämpas från årsskiftet, och fortfarande är frågan långtifrån löst.

Arbetsgivarens centrala part, Sveriges Kommuner och Landsting, hävdar att avbrott för arbete under beredskap är av oförutsedd karaktär. Därmed strider det inte mot kravet på en sammanhängande dygnsvila på elva timmar, menar man. Läkarförbundet tycker tvärtom – att avbrott i beredskapen är förväntat och att det krävs avstegsavtal för att få göra undantag från lagen.

För att få hjälp att tolka lagen vände sig Läkarförbundet till Arbetsmiljöverkets arbetstidsnämnd. Frågan togs upp vid ett extrainsatt sammanträde i måndags, den 6 november. Resultatet blev en besvikelse för Läkarförbundet. Nämnden valde helt enkelt att inte göra något utlåtande, vilket den heller inte är skyldig att göra.

– Vi hade naturligtvis hoppats att de skulle kunna göra en tolkning, men jag är inte särskilt förvånad. Det här är en väldigt komplicerad fråga, säger Marie Wedin, förste vice ordförande i Läkarförbundet.

Beslutet i arbetstidsnämnden innebär att den låsta positionen mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Läkarförbundet kvarstår. Ännu finns inget klart besked om vad som egentligen gäller efter nyår.

– Om vi har fått en ny lag som säger att man ska ha en dygnsvila på elva timmar, varför ska den då inte gälla för läkare? Arbetsgivaren gör en cynisk tolkning av lagen som inte har något att göra med någon skyddslagstiftning, säger Marie Wedin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev