Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inget insulin med hög styrka i Sverige

Publicerad: 23 januari 2013, 08:42

För första gången finns nu ett insulin med styrkan 200 enheter per milliliter. Preparatet kommer dock inte att säljas i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I oktober förra året meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att den gett klartecken för ett nytt insulin med dubbla styrkan jämfört med alla tidigare insuliner på marknaden.

Det handlade om basinsulinet Tresiba (insulin degludec) som skulle finnas både i styrkorna 100 och 200 enheter per milliliter. Den höga styrkan var ett svar på att den ökande förekomsten av fetma bland typ 2-diabetiker och ett därmed ökat behov av höga doser  insulin.

Men när nu läkemedlet blivit officiellt godkänt inom EU står det alltså klart att styrkan 200 enheter inte kommer att säljas i Sverige.

Enligt företaget Novo Nordisk är behovet av den höga styrkan inte tillräckligt stort i Sverige för att motivera de informationsinsatser som skulle vara nödvändiga vid distribution av båda styrkorna. Styrkan 200 enheter per milliliter anses ha större betydelse i länder med högre andel patienter med fetma.

Relaterat material

Ny högsta styrka för insulin

Lovande resultat för nytt insulin som verkar ultralänge

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev