Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Inget lönerace än så länge

Publicerad: 30 April 2010, 13:16

Omregleringen har ännu inte gett några större avtryck i lönestatistiken för apotekare och receptarier – men förväntningarna är höga inför 2010.


Den kollektiva löneökningen för apoteksanställda apotekare och receptarier som är anslutna till Sveriges farmacevtförbund, SFF, var 2,5 procent 2009, medan den individuella löneökningen var 4,2 procent. Det visar förbundets nya lönestatistik.

Statistiken omfattar bara en årslång period fram till september 2009. Vid den tidpunkten var omregleringen genomförd lagstiftningsmässigt, men i praktiken var reformen i ett tidigt skede – några nya apoteksaktörer hade inte startat.

– Inför nästa år ökar förväntningarna, säger Christer Borg, ombudsman på SFF.

Svarsfrekvensen på SFF:s löneenkät var något lägre än tidigare år, 60 procent, främst eftersom färre apoteksanställda receptarier svarat.

– Vi bedömer ändå statistiken som tillförlitlig, säger Christer Borg.

FOTNOT: Med individuell löneökning menas den genomsnittliga löneökningen kompenserad för  strukturella förändringar som pensionsavgångar eller om många  nyexaminerade har anställts. De  ingående personerna måste finnas med vid båda mättillfällena.   De som  slutat eller  börjat under mätperioden påverkar då inte     resultatet,   vilket  sker när man mäter den  kollektiva löneutvecklingen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev