Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inget omtag för marginal i utredning

Publicerad: 11 november 2015, 09:56

Apotekföreningen och TLV rök ihop under en debatt om handelsmarginalen för receptbelagda läkemedel.


Just nu är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, förslag för ändringar i handelsmarginalen ute på remiss. Enligt förslaget ska nivån på marginalen inte ändras, däremot hur den är konstruerad. Under en paneldiskussion på Läkemedelskongressen i går eftermiddag debatterade företrädare för Sveriges Apoteksförening, socialdepartmentet och TLV handelsmarginalen.

Johan Davidson, chefsekonom för Apoteksföreningen, var kritisk till att TLV inte föreslår någon höjning och hänvisade till den TLV-rapport som skrevs inför omregleringen där det sades att receptaffären ska ge en rimlig lönsamhet via handelsmarginalen. I dag fungerar det inte så, menar föreningen.

– Vi gjorde en noggrann undersökning på bokslutsdata från 2012/2013 och resultatet var att det fattades cirka 550 miljoner kronor år 2012 och 670 miljoner kronor 2013.

Enligt föreningens beräkningar täcker marginalen därmed endast 88 procent av apotekens totala kostnad för receptaffären.

– Ett mål med omregleringen var att apoteken ska bidra till bättre läkemedelsanvändning, men det är svårt när det fattas pengar, sade han.

Men enligt Sofia Wallström, generaldirektör för TLV, täcker handelsmarginalen visst receptaffären.

– Påståendet att receptaffären går med förlust kan vi från TLV inte verifiera. Receptbelagt tillsammans med de intjäningar apoteken har från parallellimporten gör att receptaffären går runt, sade hon och hänvisade till beräkningar som myndigheten gjort inför sammanställandet av den senaste rapporten om handelsmarginalen.

Hon påpekade också att apoteken har intäkter från receptfria läkemedel och från läkemedel utanför förmånen där apoteken får förhandla och prissätta själva.

Johan Davidson framhöll att sjukvårdministern Gabriel Wikström (S) sagt att apotekens fokus inte ska ligga på att sälja nagellack och schampo. Det går, enligt Johan Davidson, inte ihop med att TLV låter handelsmarginalen ligga kvar på samma nivå.

Men han fick inte något stöd för den åsikten från socialdepartmentet.

– Från regeringens sida ser vi inte någon anledning att ändra handelsmarginalen. På en övergripande nivå är vår bedömning att det som gällde vid reformen gäller fortsatt, sade Agneta Karlsson (S), statssekreterare vid socialdepartementet.

Hon var också tydlig med att frågan om handelsmarginalen inte kommer att finnas med i den kommande apoteksutredningen som håller på att beredas hos socialdepartementet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News