Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inget panikläge i sommar

Publicerad: 1 september 2016, 05:45

Christer Borg Christer Borg tycker inte att det har varit någon katastrofsommar för de som arbetar på apotek.

Foto: Sveriges Farmaceuter

Trots nationell brist på farmaceuter och få stängda apotek har sommaren inte varit katastrofal för de som har arbetat, enligt facket. Men det betyder inte att sommaren varit problemfri.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

– Vi har inte fått några signaler om att det har varit någon riktig paniksituation, men när bemanningen på farmaceuter är låg blir verksamheten väldigt sårbar. Och så har det varit på många ställen, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Förra året handlade klagomålen som kom in till facket om att apotekare och receptarier inte hade någon möjlighet att gå på toaletten under sitt arbetspass. Christer Borg vill inte uttala sig om det ser bättre eller sämre ut i år innan den årliga medlemsenkäten sammanställts, någon gång i september, men medger att vissa problem med raster fortfarande kvarstår.

– Vi märker att det är svårt för farmaceuter att få en ordentlig lunchrast, att kunna gå ifrån och sätta sig och äta någon annanstans. Alternativet på många apotek är att istället ha så kallade måltidsuppehåll, då man försöker få i sig mat samtidigt som man jobbar som vanligt. Det är inte en bra lösning. Och det här med att ta pauser, vilket kanske också innebär att man måste gå ifrån för att gå på toaletten, är inte heller helt lätt.

Situationen med måltider och raster upplevs som stressiga och kommer av en lägre bemanningsgrad under sommaren, som också innebär att personalen ibland får jobba ensamma, enligt Christer Borg.

– Normalt sett bör jag som farmaceut inte gå ifrån, och speciellt inte om jag är ensam, då kan jag inte sitta inne på toaletten och låta kunderna vänta. Dessutom måste jag ha tillsyn över de produkter som finns i apoteket.
Få apotek har haft sommarstängt i år, något som var vanligare innan avregleringen. Däremot har några apotekskedjor valt att begränsa sina öppettider på vissa apotek, speciellt vid lunch.

Har det varit en bra lösning att ha lunchstängt?

– Kanske inte för verksamheten, det kan jag inte svara på. Men för våra medlemmar, ja. Det ger ju en möjlighet att koppla av jobbet och i lugn och ro få en rast att inta lunchmat, säger Christer Borg.

I sommar har det flesta samtalen till facket handlat om medlemmarnas rättigheter och skyldigheter.

– Det är väldigt många medlemmar som hör av sig och vill diskutera situationer, en frågeställning är: ”vad kan jag göra, vad kan de kräva av mig?”. Det kan vara lite olika situationer där en del snarast vill markera ett missnöje och andra vill veta om och hur de konkret kan sätta sig emot.

Förra året kampanjade Sveriges Farmaceuter för att apotekare och receptarier ska få rätt till fyra veckors sammanhängande semester, något som inte finns med i kollektivavtalet i dag och som har kritiserats bland fackets medlemmar.

– Att få fyra veckors sammanhängande semester är viktigt, men inget självändamål. Vi märker att våra medlemmar snarast prioriterar möjligheten att få semestern förlagd när de önskar, säger Christer Borg.

Har farmaceuterna fått sin semester?

– Det kan jag inte svara på, det vet jag inte.
Enligt Christer Borg har det i alla fall inte varit någon katastrofsommar för de som arbetar på apotek, men hur det verkligen har sett ut vet han först i höst.
– Jag kan varken säga att ”wow det har gått jättebra” eller ”det har varit åt helvete”. Utan det är någonstans där emellan, så ser jag på det. Men det är möjligt att vi får en annan bild efter att ha gått ut med vår medlemsundersökning.

Relaterat material

Så löser kedjorna semesterpusslet

Tufft för apoteksanställda i sommar

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev