Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Inget stöd för kirurgi vid whiplash-skador

Publicerad: 8 Februari 2007, 14:36

Det går inte att säga om flera kirurgiska behandlingsmetoder för behandling av pisksnärtsskador är effektiva eller inte. Kunskapen saknas. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.


Det är långt ifrån säkert att triggerpunktskirurgi eller stabiliserande kirurgi för att behandla whiplashskador är förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det konstaterar Socialstyrelsen som i dag offentliggör en utvärdering av de metoder som finns för att behandla whiplashskador.

Den systematiska litteraturgenomgång som myndigheten har gjort tillsammans med Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, visar att det inte finns tillräckligt med vetenskaplig dokumentation om vare sig radiologisk diagnostik, triggerpunktskirurgi enligt doktor Åke Nyströms metod, eller stabiliserande kirurgi enligt doktor Abbas Montazems metod.

Det går helt enkelt inte att säga om dessa metoderna är effektive eller inte, konstaterar Socialstyrelsen.

Anledningen till genomgången är att antalet whiplashskador ökat  markant  de senaste 20 åren, samtidigt som många av dessa patienter upplever att de behandlingar som i dag erbjuds i den svenska hälso- och sjukvården inte hjälper tillräckligt bra.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev