Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inget stopp för Vårdval Västmanland

Publicerad: 1 november 2007, 09:43

Närsjukvårdsprogrammet i Landstinget Västmanland stoppas inte. Kammarrätten säger nej till familjeläkaren Jonas Sjögreen som anser att reformen är olaglig.


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har Jonas Sjögreen överklagat landstingets planerade omgörning av primärvården till länsrätten i Västmanland.

Han vill två saker: dels att domstolen prövar om det så kallade närsjukvårdsprogrammet som ska införas vid årsskiftet strider mot lagen om offentlig upphandling, hälso- och sjukvårdslagen och avtalslagen. Dels att domstolen stoppar landstingets förberedelser inför genomförandet som nu pågår.

När länsrätten sade nej till att stoppa förberedelserna, överklagade Jonas Sjögreen den delen till kammarrätten och igår kom beskedet – domstolen beviljar inte prövningstillstånd vilket innebär att förberedelserna får fortsätta. Samma beslut som länsrätten kom fram till.

Nu funderar Jonas Sjögreen på om han ska överklaga till den sista instansen som är Regeringsrätten.

- Det är klart att jag måste gå hela vägen. Frågan har ju ytterst sett med demokratin att göra. Hur långt kan det kommunala självstyret drivas och hur litet kan lagstiftarens inflytande bli? Det kan ju ta mycket lång tid innan en laglighetsprövning är avklarad och då går det inte att vrida klockan tillbaka, skriver Jonas Sjögreen i ett mejl till Dagens Medicin.

Parallellt fortsätter processen i länsrätten för att avgöra om närsjukvårdsprogrammet strider mot lagen.

Fortsätter att försöka stoppa vårdvalsmodell

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev