tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inget svar om frivilligarbete från Ivo

Publicerad: 15 april 2014, 13:58

Vad som händer med den den läkare eller sjuksköterska som jobbar ideellt på till exempel ett scoutläger vill Ivo inte uttala sig om. Foto: Thinkstock

Nej, Ivo gör inga undantag från reglerna under utredningstiden för vårdpersonal som bidrar med sin kunskap på scoutläger eller en fotbollscup.


Vad som händer med vårdpersonal som frivilligarbetar i alla fall, kan Inspektionen för vård och omsorg inte ge svar på förrän ett tillsynsärende blir aktuellt, enligt ett brev från Ivo som citeras av Vårdfokus.

Svaret är ställt till Läkarförbundet, Vårdförbundet och Sveriges idrottsförbund som nyligen skrev ett brev till Ivo med frågeställningen.

År 2011 slog Socialstyrelsen fast att det är att betrakta som hälso- och sjukvård när legitimerad personal hjälper till vid exempelvis konserter, idrottstävlingar och scoutläger. Journal måste föras och någon måste ta ansvar som vårdgivare.

Regeringen ansåg att det begränsade det ideella föreningslivet och gav Socialstyrelsen i uppdrag att till den 15 december utreda vilken författningsändring som behövs för att underlätta frivilligarbete.

Dessförinnan svävar alltså vårdpersonal i ovisshet.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev