Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inhyrd personal ger sämre kvalitet

Publicerad: 30 juli 2015, 11:38

Tydliga samband finns mellan stabiliteten i läkarbemanningen och hur nöjda patienterna är med vården, enligt Läkarförbundet.


Läkarförbundet har studerat sambanden mellan läkartillgången på vårdcentraler och vad patienter anser om vårdens kvalitet och kontinuiteten. Studie bygger på uppgifter om 90 procent av landets vårdcentraler, privata som offentliga, och har genomförts under våren 2015.
Närmare hälften av vårdcentralerna var då fullt bemannade, medan de sämsta enheterna fick klara sig med vikarier och stafettläkare till 65 procent och mer. Till den gruppen hänförs drygt 10 procent av vårdcentralerna.
Enligt Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, är bristen på fasta läkare i primärvården en mycket väsentlig del av förklaringen till kvalitetsproblemen i sjukvården. Bristen beror i sin tur främst på landstingens oförmåga att hantera vårdens kompetensförsörjning.

Förlorarna är framför allt sköra, äldre och vårdtunga patienter med komplexa vårdbehov, anser Heidi Stensmyren. Därför tycker hon att det är oacceptabelt att så många vårdcentraler är beroende av inhyrd personal och vikarier.

I Sverige har endast 60 procent av patienterna en fast vårdkontakt och det är lägre än i jämförbara länder. Enligt den studien International Health Policy Survey, IHP, är motsvarande siffra i de länderna cirka 90 procent.

Läkarförbundet har ännu inte publicerat själva rapporten om läkarbemanningen i primärvården 2015. På förbundets webbplats hänvisas till en debattartikel om huvuddragen resultaten undertecknad av Heidi Stensmyren och Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet och ordförande i Distriktsläkarföreningen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev