Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inkompetenta hyrläkare skickas hem från jobbet

Publicerad: 25 oktober 2006, 13:08

Hyrläkare som inte följer reglerna, är inkompetenta eller inte dyker upp på jobbet över huvud taget. Västra Götalandsregionen har efter en granskning hittat en mängd problem med sina hyrläkare.


Efter rapporter om att flera av de bemanningsföretag som Västra Götalandsregionen anlitar haft problem att klara sina åtaganden under sommaren inledde regionen en undersökning. Denna är nu klar och visar att de inhyrda läkarna och bemanningsföretagen brustit på flera punkter.

Läkare som inte kommit till jobbet, trots att de var kontrakterade.

Läkare som inte följt läkemedelsrekommendationerna eller tagit behandlingsansvar för patienter.

Läkare som haft så låg kompetens att de skickats hem av verksamhetschefen eftersom de inte ansetts klara sitt arbete.

– Jag blev överraskad. Jag trodde att det skulle se lite bättre ut, men det är på påtagligt många ställen som det inte fungerat bra. Det är uppenbarligen lite för många glada amatörer på marknaden, säger Lars Sahlman, läkare och enhetschef på personalstrategiska avdelningen i Västra Götalandsregionen och den som ställt samman materialet från de olika primärvårdsområdena.

Innebär ingen ekonomisk skada
Primärvården i Göteborg tillhör de delar av regionen som haft störst problem med hyrläkarna. På vårdcentralerna i de östra delarna av staden har man haft läkare som fått skickas hem eftersom de inte klarat arbetet.

– Det har handlat om personer som inte gjort det man ska, inte rättat sig efter arbetssättet eller tagit sitt behandlingsansvar. Det har också rört sig om att man inte passat tider eller inte kommit till arbetet alls, säger Christina Malmer, primärvårdsområdeschef för östra Göteborg som betonar att majoriteten av de läkare som anlitas fungerat bra.

– Det är visserligen krävande att vara hyrläkare. Men samtidigt betalar vi mycket, så man ska kunna ställa stora krav på det arbete som utförs.

De läkare som inte skött sig har givit upphov till ett onödigt stort antal remisser och/eller provtagningar, vilket, enligt Christina Malmer, medfört extra kostnader för Västra Götalandsregionen. Men i övrigt anser hon inte att de hyrläkare som misslyckats med sina uppdrag har skadat regionen ekonomiskt eftersom företagen inte får betalt för läkare som inte fullgjort sina åtaganden.

Vill inte peka ut något företag
Varken Christina Malmer eller någon annan vill peka ut något av de företag som regionen anlitar. I stället betonar de flesta som Dagens Medicin talat med att de större bemanningsföretag som Västra Götalandsregionen har kontakt med är professionella och försöker hjälpa till att lösa de problem som uppstår. Trots detta tycker Lars Sahlman att regionen ska vara tuffare när den skriver avtal med bemanningsföretag.

– Vi måste vara noggrannare i beställningarna. Om företagen inte sköter sig ska de straffas ekonomiskt för det. I dag är det skattebetalarna som står med hela risken, det är inte rimligt, säger Lars Sahlman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev