söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inlägg Farmacevtförbundet

Publicerad: 4 maj 2007, 09:42

Sluta med hemlighetsmakeriet, Apoteket!
Det är med viss oro jag läser Dagens Medicins senaste avslöjande att regeringens nyutsedde rådgivare i frågan kring omregleringen, Lars Jeding, så sent som i mars i år arbetade som konsult åt Apoteket.


Lars Jeding är en erfaren utredare som har mycket goda kunskaper inom apoteksområdet. Sett utifrån hans kompetens är det ett mycket bra val av rådgivare som socialminister Göran Hägglund gjort.

Men det är för mig och andra utomstående omöjligt att säga om Lars Jeding till följd av sina tidigare konsultuppdrag riskerar att hamna i jävssituationer. Detta eftersom uppdragen är hemliga för alla utom för Jeding och Apotekets ledning.

I Dagens Medicins artikel tycks dessutom Lars Jeding och Apotekets marknadsdirektör Eva Fernvall ha diametralt olika uppfattningar huruvida Jeding fortfarande är bunden av sekretess kring sina uppdrag.

För att Lars Jeding ska kunna fortsätta med sitt viktiga uppdrag finns det egentligen bara en möjlig lösning. Apoteket måste omedelbart offentliggöra samtliga avtal mellan företaget och Lars Jeding. Det måste tydligt framgå vad det är för typ av konsultuppdrag Jeding har utfört. Det är först när alla papper ligger på bordet som Sveriges Farmacevtförbund och andra aktörer inom processen att omreglera apoteksmonopolet kan bedöma om Lars Jeding med bibehållen trovärdighet kan fortsätta som rådgivare åt Göran Hägglund.

Sveriges Farmacevtförbund har tidigare kritiserat Apoteket för allt hemlighetsmakeri kring samarbeten och avtal med olika parter. Det här är ytterligare ett exempel på att företaget i grunden missförstått sin roll som ett allmännyttigt statligt ägt företag. Apoteket utnyttjar sin organisationsform som aktiebolag till att sätta hemligstämpeln på det mesta. Det måste bli ett stopp på detta. Lägg alla papper på bordet.

Lennart Axelsson, Förbundsdirektör Sveriges Farmacevtförbund.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev