Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inneboende läkare misstänkt för ocker

Publicerad: 7 februari 2017, 14:18

Den Kalmarläkare som tog emot en villa värd 15 miljoner kronor av en patient är nu misstänkt för ocker.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar län

– Det vi har sagt är ocker, men det kan man fundera kring. Om det kommer nya uppgifter är jag inte främmande för andra ställen i brottsbalken, säger kammaråklagaren Thomas Hagman till Barometern.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om läkaren, anställd i Landstinget i Kalmar län, som tog över en fastighet värderad till 15 miljoner kronor av en kvinna som han först var inneboende hos. Utöver fastighetsöverlåtelsen ska läkaren även ha fått 840 000 kronor från ett av kvinnans utländska bankkonton samt även exklusiva mattor, en guldmyntssamling och släktklenoder.

Läkaren stämdes av släktingar till kvinnan och parallellt med utredningen om misstänkt ocker granskar även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, lämpligheten i läkarens agerande, rapporterar tidningen.

Straffskalan för ocker går från böter till fyra års fängelse, om brottet anses som grovt.

Ocker

Den som vid avtal eller någon annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Brottsbalken 9 kapitlet, 5 §

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev