söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inspekteras för olaglig läkemedelshandel

Publicerad: 13 december 2012, 14:30

Några apotek i södra Sverige utreds av Läkemedelsverket efter en anmälan om olaglig läkemedelshandel.


Enligt anmälan beställer de utpekade apoteken läkemedel åt ett partihandelsbolag, som sedan exporterar medicinerna vidare till andra länder, däribland Tyskland och Nederländerna. Det rapporterar Pharma Online Apoteksmarknad.

Läkemedelsverket har ännu inte kunnat bekräfta sanningshalten i anmälarens påståenden. Myndigheten har gjort några oanmälda inspektioner.

Partihandlare får inte köpa läkemedel direkt från apotek.

– Det är olagligt och något vi kontrollerar noga, säger Peter Aullo till nyhetsbrevet.

Ett av de läkemedel som ska ha sålts via apoteket är ett cancerläkemedel från läkemedelsbolaget Roche. Och Roche har noterat en ovanligt hög försäljning av läkemedlet.

– Vi har sett en oväntad ökad försäljning av ett av våra läkemedel på vissa apotek i södra Sverige och vi har uppmärksammat Läkemedelsverket på det tidigare, säger Tommy Ringart, kommunikationschef på Roche.

Sveriges apoteksförening kommenterar utredningen i ett pressmeddelande:

– Det är viktigt för hela branschen att apoteken uppträder seriöst. Apotekens roll är att bidra till en bättre läkemedelsanvändning och erbjuda en säker och tillgänglig distribution av läkemedel. Det kräver att vi uppträder seriöst i alla led och upprätthåller en god etik, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev