Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inställda operationer kan få följder för patienter

Publicerad: 22 juni 2011, 11:47

Inställda operationer kan ge allvarliga konsekvenser för patienter – både psykologiskt och medicinskt. Den slutsatsen drar svenska forskare i en ny studie.


Det är forskare vid Karolinska institutet, Karolinska universitetssjukhuset och Uppsala universitet som i en pilotstudie har tittat närmare på följderna av att planerade operationer ofta skjuts fram.

Enligt forskarna är det första gången som operationer som senareläggs har analyserats med avseende på medicinska komplikationer och postoperativa resultat.

Forskarna hittade tecken på att inställda operationer medförde fler komplikationer och en sämre livskvalitet på lång sikt.

I studien följdes 60 patienter i sex månader, sedan de hade fått sina höft- eller knäledsbyten uppskjutna.

De svarade på frågor om komplikationer och upplevd livskvalitet och välbefinnande och jämfördes sedan med lika många matchade kontrollpersoner vars operationer inte hade flyttats fram.

De vanligast rapporterade komplikationerna var depression, urinvägsinfektion, sårinfektion och hjärtinfarkt.

Det var dock bara för hjärtinfarkt som skillnaden mellan grupperna gränsade till statistisk signifikans.

Enligt forskarna uppfattas operationer som ställs in av medicinska orsaker som rättvisa. Däremot medför andra skäl till strykningar ett etiskt dilemma, och att patienterna upplever sig som offer och utan kontroll.

– Den psykologiska besvikelsen för en patient som förberett sig för en operation kan vara skadlig. Ilska på grund av oprofessionella attityder när operationen ställdes in, otillräcklig information eller empati förstärker situationen ytterligare, säger docent Leif Ryd och professor Li Felländer-Tsai, som båda är verksamma vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Studien publiceras i tidskriften Clinical Ethics.

Läs abstract:

Clinical Ethics 2011; 6: 27-31

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News