Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Instrument för läppmuskler lär patienter att svälja

Publicerad: 19 november 2008, 13:03

Ny diagnostik och behandling av sväljproblem belönas med Athenaprisets ena hedersomnämnande. – Dysfagipatienter är en lågstatusgrupp. Jag hoppas att priset kan gynna dem, säger Mary Hägg, hjärnan bakom projektet.


Sväljsvårigheter, dysfagi, är vanligt hos bland andra strokepatienter. Att äta och svälja kan bli så svårt att patienten behöver sondmatas via en särskild ”knapp” på magen. Uppfattningen inom vården är ofta att det inte går att göra mycket åt detta.

Men den forskning som belönas med Athenaprisets ena heders­omnämnande ger slående motbevis: Träning av läppmuskulaturen med en böjd liten plastskärm ger radikalt förbättrad sväljförmåga.

– I slutet av april testade en kollega i Helsingfors vår träning med munskärm tre gånger om dagen på en av sina patienter med knapp på magen. Före midsommar kunde denna person äta själv och tog bort knappen, berättar hederspristagaren Mary Hägg, områdesansvarig vid tal- och sväljcenter på öron-, näs- och halskliniken vid Hudiksvalls sjukhus.

Hon delar Athenaprisets hedersomnämnande med de kollegor som stöttat henne i arbetet för bättre dysfagivård: Matti Anniko, professor, prefekt och överläkare vid institutionen för kirurgiska vetenskaper och öron-, näs- och halssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Manochehr Amani, verksamhetschef för öron-, näs- och hals, division operation vid Gävle sjukhus. Forskningen har också resulterat i en kommersiell produkt, mätinstrumentet Lip Force Meter, som har utvecklats i samarbete med företaget MHC1 AB Detektor i Göteborg.

Mary Hägg har i nästan 20 år drivits av viljan att förbättra livskvaliteten för dysfagidrabbade. Metoden för träning av sväljförmåga är ett av många konkreta resultat av denna vision.

Tekniken utgår från det faktum att läpparnas muskler hänger samman med svalgmuskulaturen i en slags muskelkedja och att dessa samt munhålans nerver kan stimuleras genom läppträning.

– Det är verkligen genialt. Den här enkla, billiga plattan kan även hjälpa vid ansiktsförlamningar, snarkning och tandgnissling, förklarar Mary Hägg.

Juryns motivering:

"Ett kreativt och visionärt arbete som har åstadkommit viktiga medicinska och sociala vinster för en stor och utsatt patientgrupp. Projektet bygger i alla sina beståndsdelar på innovativa lösningar, från ett nytänkande i omhändertagandet av patienten till utvecklingen av ett diagnostiskt instrument i samverkan med externa parter."

Vinnare av Athenapriset 2008: Torvald Ripa och Peter Nilsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev