söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Insulinnålar ger blåmärken och sår enligt patientförening

Publicerad: 16 april 2013, 09:25

Diabetiker i Stockholm får kanyler med krokiga spetsar och ojämna ytor, enligt en undersökning som KTH utfört. Tillverkaren Infucare slår tillbaka kritiken.


Förra året ersatte företaget One Med som levererar diabeteshjälpmedel till Stockholm dyrare insulinkanyler med nya, billigare från företagen Infucare och Medcore. I en serie artiklar har Storstockholms diabetesförenings tidning, Leva med diabetes, skrivit om problem som har uppstått i samband med de nya kanylerna. Enligt tidningen har många medlemmar hört av sig om att de nya nålarna orsakar smärta, blåmärken och skärsår.

Tidningen har i senaste numret låtit Skolan för teknik och hälsa, STH, en del av Kungliga tekniska högskolan, KTH, undersöka kanylerna. Staffan Larsson, medicinsk fotograf vid STH, har undersökt ett urval av nålar använda och oanvända, tre från de båda nya leverantörerna och tre från den tidigare leverantören. Han betonar att det inte är en vetenskaplig undersökning, men resultaten pekar på att nålarna har en annorlunda slipning.

– Det här var intressant. Ingen av kanylerna har jämna ytor och finishen på dem är helt olika. En av dem har grader (bucklor reds anm) kvar och krokig spets, säger han till Leva med diabetes.

Björn-Erik Erlandsson, teknologie doktor och vice skolchef på STH, påpekar också att det är ett litet underlag.

– Men de skiljer sig ju åt och jag kan tänka mig att vissa användare har problem om kanylerna har grader och bockade nålar, säger han till tidningen.

Anders Lönnberg, ordförande för Storstockholms diabetesförening, säger till Dagens Medicin att många patienter har hört av sig till föreningen med klagomål sedan kanylernas byttes ut.

– Både medlemmar och sjuksköterskor har hört av sig och föräldrar berättar för oss att barnen inte vill använda kanylerna för att de gör ont. De får blåmärken och ibland händer det till och med att det fastnar när de ska dra ut nålen.

Mia Brunnberg-Sundmark, produktchef diabetes på Infucare, är kritisk till den undersökning som gjorts av KTH.

– Vi har gjort egna undersökningar i Lennart Nilsson-laboratoriet på Karolinska institutet där vi har använt svepelektronmikroskop och vi ser inga skillnader mellan kanyler som vi har och de kanyler som tidigare användes i Stockholm, säger hon och påpekar att svepelektronmikroskop har många gånger större förstoring än ljusmikroskop som användes av KTH:s fotograf.

Enligt henne kan de avvikelser som har setts bero på hur silikon har avbildats i ljusmikroskopet.

– Silikon används på alla kanyler och vi undersöker om det som ser ut som ojämna ytor är silikon. Vi ska se på de nålar som de har granskat för att ta reda på om det som de beskriver som en hulling verkligen var en hulling och hur det man beskrivit som obrutet gjutjärn verkligen ser ut vid närmare granskning.

Från Storstockholms diabetesförenings sida påpekar man att det skilde sig mellan de två tillverkarna och att fallet med en krokig spets inte gällde Infucares kanyl, men däremot det som KTH:s fotograf beskriver som obearbetat gjutjärn.

One Med har efter att Leva med diabetes uppmärksammat problemet gått med på att låta patienter välja kanyler, men Anders Lönnberg skulle hellre se att de kanyler som tidigare användes levererades som standardval.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev