söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Insulinresistens kanske startar i fosterlivet”

Publicerad: 15 september 2015, 12:13

Varför utvecklar vissa personer typ 2-diabetes och andra inte? Claude Bernard-föreläsaren på EASD, Hans-Ulrich Häring, pekade på många olika mekanismer, men antydde att nyckeln kanske finns redan i fosterstadiet.

Ämnen i artikeln:

EASD

Den största salen på Stockholmsmässan var fylld till bredden när årets inledningsföreläsning, den prestigefulla Claude Bernard-föreläsningen, hölls på EASD. Temat för föreläsningen var förståelsen av förstadier till typ 2-diabetes för att kunna förstå hur sjukdomen utvecklas och därmed också kunna förebygga den.

Hans-Ulrich Häring, professor i internmedicin vid Tübingens universitet i Tyskland, tog upp många samverkande faktorer som kan leda till insulinresistens och senare till typ 2-diabetes. Trots att patienter kan ha lika mycket fett i levern kan risken för prediabetes vara olika. En förklaring är att fettlever med hög förekomst av proteinet fetuin-A ökar risken för insulinresistens, sade han och påpekade att träning är en viktig faktor för att förebygga prediabetes hos dessa individer.

Men träning hjälper inte alla. Hans-Ulrich Häring tog upp att ungefär 25 procent av patienterna inte blir hjälpta av träning. Livsstilsinterventioner i den här gruppen är mycket svårt, och forskarna vet ännu inte hur man ska nå dessa patienter.

Fettceller i bukspottskörteln och insulinresistens i hjärnan var andra tänkbara förklaringar till att vissa utvecklar förstadier till diabetes. Hans-Ulrich Häring tog även upp en ny teori om att insulinresistens i hjärnan kanske startar redan i fosterlivet och påpekade vikten av att kontrollera metabolismen under graviditeten.

Hans-Ulrich Häring står bakom fler än 13 000 publikationer och har fått flera stora pris. Claude Bernard-föreläsningen på EASD handlar om att uppmärksamma bidrag som för kunskapen inom diabetes eller diabetesrelaterade sjukdomar framåt.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev