Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Inte bara en rätt utan också en plikt att uttala sig"

Publicerad: 14 november 2007, 10:06

Läkare är en av de yrkesgrupper tillsammans med lärare och miljö­inspektörer som tystas mest, sett till antalet klagomål som kommer in till JO, justitieombudsmannen.


Carsten Rose, chef för onkologen vid Universitetssjukhuset i Lund, är en av dem som står upp för sin yttrande­fri­het. Förra året drog han tillbaka sin ansökan om en tjänst på Karolinska universitetssjukhuset på grund av den så kallade lojalitetsklausulen som uppfattades som en munkavle.

– Som offentliganställd har man inte bara en rätt utan också en plikt att uttala sig. Det ingår i min yrkesroll som läkare att påtala miss­för­hållanden i vården. Vi vårdanställda har insynen och möjligheten att göra det, säger Carsten Rose.

Karolinska har nu tagit bort klausulen enligt personaldirektören Agneta Jöhnk.

Oroad för ett mer slutet land
Carsten Rose delar farhågorna om ett mer slutet land, inte minst i takt med privatiseringarna.

– Det blir så klart en ännu större påfrestning för de anställda att påtala missförhållanden när verksamheten övergår i privat regi. Lagen borde ändras så att man har samma rättigheter oavsett var man jobbar, säger han.

Universitetslektor Carl Gustaf Spangenberg på juridiska institutionen vid Uppsala universitet ser samma trend – Sverige håller på att bli mer slutet. Inte minst inom vården.

– Det som händer nu är att rättigheter försvinner från en stor grupp anställda som även i fortsättningen utför arbetsuppgifter av allmänt intresse. Vad som sker på till exempel ett sjukhus berör många människor utöver patienter och anhöriga. Och skattebetalarna har intresse av få reda på vad som händer, säger han.

Cirka 20 000 anställda lämnade landsting och kommuner mellan år 2000 och 2004 och gick till privat sektor, enligt Statistiska central­byrån, SCB.

Läs även: Privatisering begränsar rätt att yttra sig för vårdanställd

"Tror du att Sverige blir mer slutet med fler privata aktörer?" Svara på veckans fråga! Du finner den i vänsterspalten på sidan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News