Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inte bättre med kirurgi vid diskbråck

Publicerad: 22 november 2006, 14:02

Operation eller icke-kirurgisk behandling verkar inte ge någon större skillnad i behandlingsresultat hos patienter med diskbråck i ländryggen. Det visar en studie som publiceras i veckans nummer av tidskriften Jama


I USA är kirurgisk behandling, där man tar bort hela eller delar av skadade diskar mellan kotorna i ländryggen i samband med diskbråck, det vanligaste ingreppet för att behandla rygg- och bensmärta.

Nyttan med behandlingen har dock varit omdiskuterad och därför har forskare vid Darmouth Medical School, Lebanon, USA, jämfört behandlingsresultaten vid kirurgi med icke-kirurgiska behandlingsformer.

I den aktuella studien ingick 501 patienter från 13 ryggkliniker i USA där alla hade ett diagnostiserat diskbråck samt symtom från nervrötterna i området, bland annat i form av strålande smärta ned i benet sedan minst sex veckor.

Deltagarna hade en medelålder på 42 år, drygt hälften av dem var män.

Studien visar att patienterna som genomgick kirurgi och de som inte gjorde det hade en i det närmaste likvärdig förbättring av sina symtom under en tvåårsperiod.

Studien visar en tydlig förbättring när det gäller förekomst av smärta och mått på fysisk funktion, men också när det gäller graden av ischias, hur patienten klarar av symtomen, självrapporterad förbättring och arbetssituation i båda behandlingsgrupperna.

Författarna skriver i ett pressmeddelande att vinsterna var något bättre för de flesta parametrar hos den grupp som fick kirurgisk behandling. Skillnaderna var dock små och inte statistiskt signifikanta utom när det gäller graden av ischias och självrapporterad förbättring.

Författarna betonar också att resultaten kompliceras av att en stor del av patienterna i båda grupperna bytte behandlingsform under studiens gång.

Jama 2006; 296: 2441–50

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev