Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inte längre brist på skyddsmaterial

Publicerad: 23 juni 2020, 07:54

Det omedelbara behovet av plasthandskar, andningsmasker, skyddsvisir och förkläden är nu säkrat inom sjukvården.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

För bara ett par månader sedan rådde det i princip brist på allt som behövs för att hantera patienter sjuka i covid-19. Så är det inte längre. Men beredskapslager saknas fortfarande.


– Både vi och regionerna har en betydligt bättre tillgång till skyddsutrustning nu, än när vi var på väg in i krisen. Även om läget plötsligt skulle försämras, säger Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsens särskilda krishanteringsorganisation.

Däremot, säger han, har Sverige inga beredskapslager för att hantera kommande kriser.

– Det finns inget centralt lager. Det är fortfarande regionerna som har huvudansvaret, men vi bedömer ändå tillgången till material som god. I Stockholm sade man nyligen att den är väldigt god, till och med.

Samarbetet regionerna emellan och deras arbete med att förbättra leveranskedjorna, i kombination med en bättre tillgång till skyddsutrustning, bland annat genom olika samarbeten, är den främsta orsaken, säger han.

– Men det handlar också om att man lärt sig och blivit bättre på handhavandet av dessa patienter, att man utnyttjar utrustningen mer effektivt, säger Erik Magnusson.

TT: Men kan det bli brist igen om det blir en ny, stor, smittspridning?
– Man ska aldrig säga aldrig, men jag håller det inte för särskilt sannolikt, även om situationen plötsligt skulle försämras.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev