Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Inte längre någon överdödlighet i Sverige”

Publicerad: 25 juni 2020, 12:36

Myndigheten skärper nu rekommendationerna gällande skydd inom äldrevården. Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Antalet nya fall som behöver intensivvård är på en väldigt låg nivå, och Sverige har inte längre någon överdödlighet. Det sa Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens. Myndigheten skärper nu rekommendationerna gällande skydd inom äldrevården.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenFolkhälsomyndigheten

Antalet personer som smittats av det nya coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5 230 personer. Under torsdagen rapporterades 21 nya dödsfall, enligt Folkhälsomyndigheten. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 63 890, en ökning med 1 566 sedan i onsdags.

Den globala situationen fortsätter att förvärras i bland annat Nordamerika och Indien. Vi närmar oss tio miljoner fall i världen, men i Europa är situationen mer stabil.

– I Sverige har vi en uppåtgående utveckling när vi testar mycket mer. Vi fångar en omfattande spridning i samhället av lindriga fall. Det är bra att fler kan bli medvetna om att de har covid-19 och undvika att sprida den, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

2 401 personer har eller har fått intensivvård.

– Det är på väg åt rätt håll, säger Anders Tegnell.

Personer inom vissa yrken är överrepresenterade när det gäller covid-19. Det gäller framförallt serviceyrken som taxi-och busschaufförer.

– Levnadsvillkor spelar också in, säger Anders Tegnell.

Vi reser lite mer än tidigare under våren, men resorna ligger fortfarande under det normala. Resorna till Gotland har exempelvis minskat en tredjedel.

Nu skärper Folkhälsomyndigheten också rekommendationerna vad gäller skydd inom äldrevården. Tidigare rekommendation var munskydd i kombination med visir vid nära vårdkontakt efter egen riskbedömning. Nu gäller att visir och munskydd rekommenderas vid all vård och omsorg vid misstänkt och bekräftad covid-19.

– Kunskapsläget är inte väsentligt förändrat, men utifrån att det varierar så mycket i landet är det bra att man gör likadant, säger Tegnell.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev