måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inte ok, säger myndigheterna

Publicerad: 8 maj 2013, 05:30

Bilder som tas på patienter måste behandlas med största sekretess. Socialstyrelsen och Datainspektionen reagerar starkt på sjukhusens hantering av patientbilder.


Att som patient bli fotograferad av sjukvården kan upplevas som känsligt.

– Om bilderna inte hanteras med respekt är det ett brott mot sekretessen inom sjukvården, säger juristen Anders Alexandersson, på Socialstyrelsen.

När Dagens Medicin ger exempel på hur sjukvården sparar bildmaterial på minneskort, lokala datorer eller USB-minnen reagerar han på uppgifterna.

– Om bilderna ska sparas som underlag för diagnos och behandling omfattas de av patientdatalagen och ska behandlas enligt denna, säger han.

Men också bilder som sparas anonymt, för forskning eller undervisning kräver varsamhet.

– Sjukvården måste alltid visa respekt för patientens integritet. Även om man tar en bild där patienten inte går att identifiera så måste denne ha lämnat sitt samtycke.

Anders Alexandersson har tidigare inte fått någon signal från vare sig patienter eller sjukvården om att bildhanteringen skulle ha brister.

Det har inte heller Datainspektionen fått.

– Men det låter anmärkningsvärt när jag hör hur bilder sparas lokalt, utanför patientjournalen. När vi nu blivit uppmärksammade på detta så är det något som vi kan titta på i vår kommande tillsyn, säger Maria Bergdahl, jurist på Datainspektionen.

Relaterat material

”Det tar tid från annat vårdarbete”

Känsliga bilder hamnar på villovägar

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev